بستن

این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد جی اس ام باتری کاملا محفوظ می باشد

 

با توجه به پایان سال  و جابجایی مجموعه فروش بسته شده است 

از سفارش خوداری کنید 

 

شروع کار اعلام خواهد شد 

 در صورت لزوم 09383323434 می توانید تماس بگیرید

 

تاریخچه برند نوکیا

تاریخچه برند  نوکیا
چکیده این مطلب : انتشار : 1398/09/17 0 نظر

نوکیا شرکتی فنلاندی با 1.5 قرن سابقه فعالیت در صنابع مختلف از جمله تولید کاغذ و لاستیک و گوشی های موبایل همه ما به خوبی نوکیا را می شناسیم از زمانی که موبایل وارد ایران شد با این برند آشنا شدیم و خاطرات زیادی از اولین گوشی ها داریم می توان به جرات گفت که نوکیا برای سال های متمادی پرچم دار صنعت تولید موبایل بود امروز قصد داریم تاریخچه این شرکت بررسی کنیم پس با ما همراه باشید.

مروری بر داستان شرکت نوکیا


هر شخصی در دنیای فناوری، برند نوکیا را می‌شناسد؛ چرا که این برند برای مدت زمانی طولانی عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده تلفن همراه در جهان را در اختیار داشت.
شرکت فنلاندی نوکیا (Nokia) با فعالیت بین المللی است که بیش از 1.5 قرن سابقه فعالیت دارد. در حال حاضر این شرکت فنلاندی در صنایع فناوری اطلاعات، مخابرات و محصولات الکترونیکی فعالیت دارد. در حال حاضر شهر اسپو واقع در کلان شهر هلسینکی (Helsinki) فنلاند، مقر اصلی شرکت نوکیا است.
هم اکنون فعالیت نوکیا به صورت سهامی عام با مسئولیت‌های محدود است که در قوانین بین المللی به این نوع از فعالیت Public Limited گفته می‌شود. سهام این شرکت فنلاندی در بازار سهام Helsinki و New York عرضه شده است. بر اساس آخرین آمار شرکت نوکیا در جایگاه 415 در بین بزرگترین شرکت‌های جهان قرار دارد. بزرگ‌ترین شرکت‌های دنیا به Fortune Global 500 (فورچون جهانی 500) معروف است که شامل 500 شرکت بین المللی در صنایع مختلف است.
تاریخچه‌ی 154 ساله‌ی برند نوکیا نمایش دهنده‌ی فعالیت این شرکت در صنایع گوناگون است. این شرکت فنلاندی در آغاز فعالیت به تولید مواد اولیه‌ی صنعت کاغذ سازی مشغول بود. در ادامه با گسترش صنایع مخابراتی در قرن 20، این شرکت نیز وارد این بازار شد و پس از گذشت سال‌ها فعالیت تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های صنایع مخابراتی شد.
شرکت نوکیا علاوه بر فعالیت‌های حوزه زیر ساخت‌ها در ساخت محصولات برای کاربران نیز بسیار موفق عمل کرده است و توانسته برای سال‌های طولانی عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده تلفن‌های همراه را به همراه نام برند خود یدک بکشد. در ادامه تصویری از مقر اصلی شرکت نوکیا در شهر اسپو فنلاند مشاهد خواهید کرد.

 

مروری بر داستان شرکت نوکیا


هم اکنون این شرکت فنلاندی قسمت تولید گوشی‌های موبایل را بعد از یک فروش و خرید دوباره، تحت لیسانس کمپانی HMD Global مدیریت می‌کند. در حال حاضر تمرکز اصلی شرکت نوکیا بر روی بخش‌های زیرساختی مخابراتی، واقعیت مجازی و اینترنت اشیاء است. سال 2000 دوران اوج این برند بود که به دلیل حباب صنایع مخابراتی، 70 درصد ارزش بازار هلسینکی، 21 درصد صادرات فنلاند و 4 درصد تولید ناخالص این کشور در اختیار شرکت نوکیا بود.
تاریخچه تأسیس
در سال 1865 یک مهندس معدن فنلاندی سوئدی یک کارخانه‌ی تولید خمیره‌ی کاغذ را در منطقه‌ی Tammerkoski در نزدیکی شهر تمپر تأسیس کرد. نام این مهندس فنلاندی فردریک ایدستام (Fredrik Idestam) بود.

 

 کارخانه‌ی آقای فردریک ایدستام


در سال 1868 دومین کارخانه‌ی آقای فردریک ایدستام در نزدیکی شهر Nokia ساخته شد که از منبع مناسب آب برای تأمین انرژی آبی بهره مند بود چرا که این کارخانه در نزدیکی رودخانه‌ی Nokianvirta قرار داشت. سه سال بعد یعنی در سال 1871، فردریک ایدستام به همراهی دوست فنلاندی خود Leo Mechelin (لئو مشلین) شرکتی با مسئولیت محدود با نام نوکیا تأسیس کردند.
لئو میشلن در دهه پایانی قرن نوزدهم با گسترش صنایع مخابراتی در تلاش بود تا شرکت نوکیا را به بازار صنایع الکتریکی وارد کند ولی فردریک ایدستام با این موضوع مخالفت داشت. به هر حال در سال 1896 آقای فردریک ایدستام بازنشسته شد و لئو میشلن توانست با آغاز قرن بیستم و در سال 1902، به صورت رسمی شرکت نوکیا وارد صنعت محبوب الکتریسیته شد.


ادوارد پولون

 

ادوارد پولون


 

یکی از تاجران بزرگ فنلاندی آقای ادوارد پولون چندین شعبه از کارخانه‌های تولید لاستیک و مشتقات آن را در سال 1904 در نزدیکی شهر نوکیا تأسیس کرد و نام آن کارخانه‌ها را نیز نوکیا گذاشت. شرکت مادر این کارخانه‌ها Finnish Rubber Works نام داشت.
شرکت نوکیا پس از پایان جنگ جهانی اول همچون بسیاری از شرکت‌ها دچار بحران اقتصادی شد و احتمال ورشکستگی این شرکت نیز وجود داشت. در سال 1922 شرکت Finish Rubber Works با شرکت نوکیا شریک شد و تحت مدیریت ادوارد پولون به فعالیت خود ادامه داد. در همان سال 1922 شرکت Finnish Cable Works که تولید کننده‌ی کابل الکتریکی، تلگراف و تلفن بود به کمپانی اصلی اضافه شد.
بعد از جنگ جهانی دوم، شرکت تولید کابل (Finnish Cable Works) برای پرداخت غرامت جنگی، کابل به اتحادیه‌ی جماهیر شوروی صادر می‌کرد. و این صادرات از نخستین گام‌ها برای به دست آوردن بازارهای بسیار بزرگ به وسیله‌ی این شرکت فنلاندی بود. علاوه بر این می‌بایست این نکته را در نظر گرفت که این سه شرکت با هم ادغام نشده بودند و فقط تحت مدیریت آقای ادوارد پولون به فعالیت ادامه می‌داد. به مدت 30 سال آقای ادوارد پولون به عنوان بزرگ‌ترین سهام دار، رئیس هیئت مدیره و مدیر بخش اجرایی به فعالیت پرداخت.

 

 

اولین لوگوی شرکت نوکیا

اولین لوگوی شرکت نوکیا


ایجاد نوکیای بزرگ با ادغام شرکت‌ها
در سال 1967 میلادی شرکت بزرگ Nokia Corporation با ادغام سه شرکت Finnish Rubber Works، نوکیا و Finnish Cable Works به وجود آمد. شرکت جدید Nokia Corporation در چهار بخش اصلی تولید کابل، محصولات لاستیکی و الکترونیک و جنگل داری فعالیت می‌کرد. اوایل دهه‌ی 80 میلادی مصادف با ورود این شرکت به صنعت مخابرات و شبکه بود.

 

 

لوگوی نوکیا بعد از ادغام سه شرکت اصلی
لوگوی نوکیا بعد از ادغام سه شرکت اصلی


 

علاوه بر قسمت‌های گفته شده، شرکت نوکیا در ساخت محصولات نظامی نیز فعالیت‌هایی داشته است و در همان نخستین سال‌های فعالیت برای نیروهای نظامی فنلاند تجهیزاتی تولید کرده است که به عنوان مثال ماسک ضد گاز ام 61 (M61) و Sanomalaite؛ دستگاه پیام رسانی رمز نگاری شده، از محصولات اولیه‌ی جنگی این شرکت فنلاندی هستند.
همزمان با گسترش اولیه شرکت نوکیا، جایگاه این شرکت در بازار اتحاد جماهیر شوروی نیز در حال گسترش یافتن بود. حضور جدی این شرکت در بازار اتحاد جماهیر شوروی مربوط به دهه‌ی 1970 است که محصولاتی مثل تجهیزات مراکز مخابراتی و انوع مختلف محصولات رباتیک را در بازار این کشور به فروش می‌رساند. اوج فروش محصولات برند نوکیا در اتحاد جماهیر شوروی در دهه‌ی 1980 اتفاق افتاد که سود بسیار زیادی را نصیب این شرکت فنلاندی کرد.
با آغاز دهه‌ی 1990 میلادی و با کاهش نسبی درگیری‌های جنگ سرد میان شوروی و آمریکا، شرکت فناوری محور نوکیا توجه دولت آمریکا را به خود جلب کرد که موجب همکاری میان آن‌ها شد. همکاری نوکیا با آمریکایی‌ها به این شکل بود آمریکا تجهیزات مورد نیاز برای تولید محصولات را برای نوکیا تأمین می‌کرد و به جای پول آن، خواستار اطلاعات از روند پیشرفت فناوری در اتحاد جماهیر شوروی بود. این ادعا به وسیله‌ی ریچارد پرل (Richard Perle)، وزیر دفاع سابق آمریکا، مطرح شده است. که در زمان جنگ سرد این مدل از مراودات امری بسیار طبیعی و متداول بود.
خرید کمپانی‌های جدید و گسترش بازار
یکی از تاثیرگذارترین مدیران در تاریخ شرکت نوکیا آقای کری کایرامو (Kari Kairamo) بود که در سال 1977 به عنوان مدیر عامل این شرکت انتخاب شد و تغییرات اساسی و بسیار زیادی در کسب و کار این شرکت فنلاندی ایجاد کرد. در زمان مدیریت کری کایرامو، کشور فنلاند به قطب تکنولوژی در شمال اروپا تبدیل شد و لقب «ژاپن شمال» را به دست آورده بود.
علاوه بر این در زمان مدیریت شرکت نوکیا توسط کری کایرامو، شرکت‌های بسیار زیادی خریداری شدند و به زیرمجموعه به نوکیا اضافه شدند. از خریدهای بزرگ نوکیا در دهه‌ی 1990 میلادی می‌توانیم به خرید شرکت تولید تلویزیون سالورا (Salora) در سال 1984، خرید شرکت Luxor AB تولیدکننده‌ی کامپیوتر و محصولات الکترونیکی در سال 1985 و همچنین خرید کمپانی فرانسوی سازنده تلویزیون Oceaninc در سال 1987 اشاره کنیم.
شرکت نوکیا با خرید این شرکت‌ها توانست جایگاه سوم بزرگترین تولیدکننده‌ی تلویزیون در اروپا را پس از شرکت‌های فیلیپس و تامسون به دست آورد. با این حال در سال 1996 زیرمجموعه‌ی تولید تلویزیون شرکت نوکیا تعطیل شد.
شرکت نوکیا در سال 1987، شرکت Schaub Loren را که زیر مجموعه‌ی محصولات عمومی شرکت آلمانی SEL (Srandard Elektrik Lorenz) بود خریداری کرد. شرکت Schaub Loren قسمتی از تفاهم نامه‌ی بین المللی International Telephone & Telegraph بود که بین شرکت آلمانی Srandard Elektrik Lorenz با دولت آمریکا منعقد شده بود که پس از خریداری شرکت Schaub Loren توسط نوکیا، محصولات این شرکت تحت برند ITT Nokia روانه بازار شد.
شرکت نوکیا خود محصولاتی همچون MikroMikko در بازار کامپیوتر داشت ولی با این حال بخش کامپیوتر شرکت اریکسون اینفورمیشن خرید بعدی این شرکن فنلاندی بود. فعالیت شرکت اریکسون اینفورمیشن در ساخت ماشین تایپ، مینی کامپیوتر و ترمینال‌های برند آلفاسکاپ و کامپیوتر خانگی کپی شده از کامپیوتر IBM بود. با خریداری شرکت اریکسون اینفورمیشن و ادغام این شرکت با Nokia باعث به وجود آمدن بخش جدید «نوکیا دیتا» در این شرکت شد.

 

 

مینی کامپیوتر تولیدی شرکت Nokia
مینی کامپیوتر تولیدی شرکت Nokia


تولد بخش تلفن همراه توسط نوکیا


نوکیا در ابتدای دهه 1990 میلادی، شرکت تولید گوشی Mobira را خریداری کرد. شرکت Mobira (موبیرا) شبکه‌ی ارتباطی NMT که مختصر شده‌ی عبارت Nordic Mobile Telephone است و در آن زمان به عنوان نخستین رومینگ بین المللی و نخستین شبکه‌ی سلولار بین المللی شناخته می‌شد را معرفی کرده بود.

 


موبیرا سناتور

موبیرا سناتور
موبیرا سناتور


موبیرا سناتور نخستین محصول Mobira پس از خریداری توسط نوکیا بود که به عنوان نخستین گوشی موبایل شرکت Nokia نیز شناخته می‌شد. موبیرا سناتور برای استفاده در خودرو طراحی و تولید شده بود.

 


موبیرا تاک من (Mobira TalkMan)

 

موبیرا تاک من
موبیرا تاک من


محصول بعدی شرکت فنلاندی که قابلیت استفاده در خارج از اتومبیل نیز داشت موبیرا تاک من بود. از گام‌های اولیه شرکت نوکیا در بازار گوشی موبایل همین موبیرا تاک من 5 کیلوگرمی بود.

 


موبیرا سیتی من 900

موبیرا سیتی من 900


 

گورباچوف در حال صحبت با Mobira City Man 900
در سال 1987، نخستین تلفن کاملاً همراه شرکت نوکیا پس از موبیرا سناتور معرفی شد. نام این گوشی 800 گرمی Mobira Cityman 900 بود که با قیمت 5400 دلاری عرضه شد با این حال با توجه به قیمت سرسام آور، این تلفن همراه فروشی فوق العاده داشت. 
گوشی موبیرا سیتی من 900 به محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کرد و لقب «گوربا» را بعد از تماس تلفنی میخائیل گورباچوف که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید از شهر Helsinki (هلسینکی) به Moscow (مسکو) دریافت کرد.


Nokia 1011 معروف به موبیرا سیتی من 2000

 

Nokia 1011


شرکت فنلاندی Nokia علاوه بر ساخت تلفن همراه، با دیگر شرکت‌ها نیز در توسعه‌ی شبکه‌های ارتباطی و مخابراتی همکاری داشت. در دهه 1990 میلادی این شرکت به همراهی زیمنس در توسعه‌ی استانداردهای شبکه‌ی GSM فعالیت داشتند. آری هولکری، نخست وزیر وقت فنلاند، در 1 جولای 1991 از نخستین شبکه‌ی GSM رونمایی کرد.
یک سال بعد یعنی در سال 1992 از گوشی موبایل Nokia 1011 معروف به Mobira CityMan 200 به عنوان نخستین تلفن همراه مخصوص کاربران عادی رونمایی شد. گوشی موبایل نوکیا 1011 از قابلیت ذخیره‌ی 99 شماره در لیست مخاطبین و برقراری تماس تلفنی به مدت 90 دقیقه بهره مند بود.
گیرنده‌های دیجیتال از دیگر محصولات برجسته شرکت نوکیا در اواخر قرن بیستم بودند. در سال 1998 میلادی شرکت نوکیا با همکاری شرکت British Digital Broadcasting گیرنده‌های دیجیتال را در انگلستان روانه بازار کرد که این گیرنده‌های دیجیتال بعدها با اسم ON digital معروف شدند.
تسلط بر بازار تلفن همراه

با کاهش شدید درآمد شرکت نوکیا در سال 1988، بر اثر فشار بحران‌های مالی مدیر وقت نوکیا، کری کایرامو خودکشی کرد. سازمان دهی زیرمجموعه‌های نوکیا توسط مدیران بعدی انجام شد و بالاخره در ابتدای آغازین دهه‌ی 2000، مدیران این شرکت تصمیم خود را گرفتند و تمرکز شرکت را بر روی تکنولوژی‌های موبایل و شبکه قرار دادند و بخش‌های دیگر را به فروش گذاشتند.

 


Nokia 2100

Nokia 2100


در سال 1994 گوشی Nokia 2100 را معرفی کرد و برای اولین بار، صدای زنگ معروف این شرکت در این گوشی موبایل استفاده شد. شرکت نوکیا برنامه ریخته بود تا به فروش 400,000 از این دستگاه دست یابد ولی برخلاف پیشبینی این شرکت آن‌ها موفق به فروش 20 میلیون دستگاه در سراسر جهان شدند.
در اکتبر سال 1998 ف شرکت نوکیا موفق شد جایگاه نخست بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی گوشی موبایل در جهان را کسب کند؛ جایگاهی که تا پیش از آن در اختیار شرکت موتورولا بود. شرکت نوکیا علاوه بر تسلط بر بازار گوشی، به عنوان پیشگام در بازی‌های موبایلی نیز شناخته می‌شد چرا که آن‌ها با عرضه‌ی بازی Snake (مار) بر روی تلفن‌های همراه خود سبک نوینی از بازی‌های موبایلی را به نمایش گذاشت.


Nokia 7650
 

Nokia 7650

 

شرکت فنلاندی علاوه بر بازار سخت افزار، نیم نگاهی نیز به بازار نرم افزار داشتند به گونه‌ای که این شرکت با همکاری شرکت انگلیسی Psion، کمپانی Symbian Ltd را در سال 1998 تأسیس کردند و علت تأسیس این شرکت، توسعه‌ی سیستم عامل جدید برای PDA (دستیار دیجیتال همراه) بود.
پلتفرم Series 60 شرکت نوکیا در سال 2001 بر روی Symbian منتشر شد و در همان سال 2001 نخستین گوشی موبایل دوربین دار این شرکت به بازار عرضه شد. نام این گوشی دوربین دار Nokia 7656 بود.
سیمبین و نوکیا در کنار هم بزرگ‌ترین تولید کننده نرم افزار و سخت افزار تلفن‌های همراه در دنیا بودند. بزرگ‌ترین سهام دار شرکت Symbian در سال 2004 شرکت نوکیا بود که این شرکت فنلاندی بالاخره توانست در سال 2008 تمام سهام شرکت سیمبین را خریداری کرد.


 Nokia 3310

NOKIA 3310


دوران اوج معرفی و عرضه‌ی خاطره انگیزترین گوشی‌های موبایل دنیا را می‌توان دهه‌ی 2010 دانست که با فرمانروایی نوکیا همراه بود. Nokia 3310 اولین موبایل موفق و خاطره انگیز این دوران محسوب می‌شود که فروشی در حدود 125 میلیون دستگاه برای شرکت نوکیا رقم زد
شرکت نوکیا برای تثبیت بیش از پیش جایگاه خودش در بازار تلفن‌های همراه اقدام به تولید تلفن‌های همراه با طراحی خاص کرد. این محصولات موجب شد تا این شرکت فنلاندی به عنوان پیشرو در طراحی شناخته شود. البته کاربران و کارشناسان بسیاری از این طراحی‌ها را مسخره کردند و این گوشی‌ها نیز جایگاه بسیار فوق العاده ای در بازار تلفن‌های همراه کسب نکردند. در ادامه با تعدادی از این گوشی های نوکیا آشنا می‌شویم.

 

 

نوکیا 5510


نوکیا 5510

 نوکیا 6800


Nokia 6800


همان طور که مشاهده می‌کنید، گوشی نوکیا 6800 ملقب به گوشی پروانه‌ای از کیبورد کامل QWERTY بهره مند بود (همچون نوکیا 5510) اما برای استفاده می‌بایست درب‌های آن را به طرفین باز می‌کردید.

 

Nokia 7600


Nokia 7600


Nokia 7600 یکی از اولین تلفن‌هایی بود که از نسل سوم شبکه‌های مخابراتی (3G) پشتیبانی می‌کرد در سال 2003 روانه بازار شد.

نوکیا 7280
Nokia 7280


جاه طلبی و ترس نداشتن نوکیا از تولید گوشی‌های عجیب را می‌توان در گوشی موبایلی مشاهده کرد که نه صفحه نمایشی برای مشاهده داشت و نه دکمه‌ای برای کار کردن. نام این گوشی که در سال 2004 معرفی شد، نوکیا 7280 نام داشت و این گوشی به Lipstick یا همان رژ لب معروف بود.

 

گوشی Nokia 7710
Nokia 7710


گوشی Nokia 7710 که در سال 2005 معرفی شد و روانه بازار شد اولین تلاش شرکت نوکیا در تولید یک گوشی با صفحه نمایش لمسی بود ولی با این حال نوکیا 7710 نتوانست فروش مناسبی داشته باشد.

در آغاز قرن بیستم نحوه فعالیت شرکت نوکیا با همه‌ی سازندگان تلفن همراه امروزی تفاوت داشت. به عنوان مثال این شرکت در طی یک سال چندین نمونه گوشی برای تمامی سلیقه‌ها روانه بازار می‌کرد.
در سال 2005، گوشی بیزینس کلاس 8800 یا سایروکو معرفی شد. این گوشی به بدنه‌ی ضد استیل ضد زنگ مجهز شده بود و انواع مدل گوشی با بدنه‌ی تیتانیوم و طلایی نیز معرفی شدند.

 

 


گوشی نوکیا 1100
Nokia 1100


علاوه بر گوشی‌های گفته شده، گوشی نوکیا 1100 خاطره انگیز نیز در همان سال 2005 معرفی شد و شرکت نوکیا توانست در طی مدت 5 سال 250 میلیون دستگاه از این گوشی را به فروش برساند در واقع گوشی Nokia 1100 دارای لقب پرفروش‌ترین گوشی موبایل تاریخ است.
سری N؛ قرارداد با کارل زایس
دهه‌ی 2010 همان طور که گفته شد دهه‌ی طلایی شرکت فنلاندی بود. در سال 2005 این شرکت فنلاندی با شرکت آلمانی تولید لنز کارل زایس قراردادی فوق العاده امضا کردند و نخستین گوشی های نوکیا  که از دوربین‌های حرفه‌ای بهره می‌بردند در همان سال‌ها تحت برندی با عنوان N تولید و عرضه شدند.

 

 

NOKIA N91
Nokia N91


گوشی انقلابی N90 از سری فوق العاده N در سال 2005 معرفی و روانه بازار شد.


Nokia N93
Nokia N93


می‌توان از Nokia N93 به عنوان یکی از برترین گوشی های نوکیا  در دوران خود نام برد. در نوکیا N93 از لنز کارل زایس استفاده شده است که در آن دوران همچون یک دوربین فیلم برداری بود. این تلفن همراه که توجه افراد بسیار زیادی را به دلیل سهولت استفاده از آن به جای دوربین فیلم برداری و طراحی خاص کسب کرده بود در سال 2006 معرفی و روانه باز شد

 


گوشی نوکیا N95
Nokia N95


گوشی نوکیا N95 که دارای سیستم عامل سیمبین بود، برگ برنده‌ی شرکت نوکیا در سال 2007 بود و توانست جایزه‌ی بهترین موبایل مجهز به دوربین در اروپا را کسب کند.


 نوکیا  Lumia 920
Lumia 920


آخرین همکاری شرکت فنلاندی با شرکت کارل زایس مربوط به گوشی های نوکیا  Lumia 920 و Pureview 808 بود که دومین گوشی مجهز به لنز 41 مگاپیکسلی بود که بیش از یک تلفن همراه به یک دوربین عکس برداری تمام عیار شباهت داشت.

 


گوشی نوکیا N97
Nokia N97


گوشی نوکیا N97 در سال 2009 معرفی و روانه بازار شد. این گوشی از یک صفحه نمایش بزرگ و صفحه کلید فیزیکی QWERTY بهره می‌برد.
شرکت فنلاندی نوکیا در آن دوران تمام تمرکز خودش را بر روی گوشی‌های موبایل نگذاشته بود و در حدود 5 سال قبل از تولید آی پد توسط شرکت اپل، این شرکت تبلت خود را عرضه کرد. این تبلت Nokia 770 نام داشت و از سیستم عامل Maemo بهره می‌برد.

 


گوشی Nokia 5800 Xpress Music


گوشی Nokia 5800 Xpress Music جزء آخرین گوشی‌های انقلابی شرکت فنلاندی در سال‌های پایانی دهه‌ی 2010 بود. این گوشی در واقع نخستین اسمارت فون تمام لمسی شرکت نوکیا به حساب می‌آید. گوشی Nokia 5800 دارای سیستم عامل Symbian 1 (نسخه‌ی پیشرفته‌ی سیمبین) بود و به نوعی جزء آخرین گوشی‌های بسیار موفق شرکت فنلاندی به حساب می‌آمد. در همین زمان و در سال 2008 ود که نشانه‌هایی از افول شرکت نوکیا نمایان شد چرا که آن‌ها به خاطر کاهش پیدا کردن میزان فروش و سود دهی مجبور شدند بخش فروش در ژاپن را تعطیل کنند.

 


سال‌های نخستین سقوط شرکت نوکیا


سال‌های نخستین سقوط شرکت نوکیا


سال‌های اولیه دهه‌ی 2020 برای شرکت فنلاندی ناخوشایند بود. این شرکت در آغاز این دهه گوشی N8 را معرفی کردند که به اعتبار برند آسیب جدی وارد کرد چرا که در عرضه‌ی این گوشی تأخیر به وجود آمد. گوگل و اپل در همان دوران با قدرت هر چه تمام‌تر در حال گسترش بازار گوشی هوشمند خود بودند. علاوه بر این شرکت‌های سامسونگ و سونی اریکسون نیز تصمیم به ترک اکوسیستم سیمبین گرفته و جذب سیستم عامل اندروید شدند.

 


NOKIA N8-00


شرکت نوکیا که شاهد از بین رفتن سیستم عامل خودش بود با شرکت اینتل شریک شد و سیستم عامل میگو (MeeGo) را از ترکیب کردن سیستم عامل‌های خود یعنی Maemo و Moblin به وجود آوردند. سیستم عامل MeeGo که بر پایه‌ی لینوکس (Linux) بود هم برای نوکیا موفقیتی به همراه نداشت و توسعه‌ی این سیستم عامل در سال 2012 متوقف شد.

 


استفان الوپ
استفان الوپ


در سال 2011 استفان الوپ مدیر عامل وقت نوکیا اعلام کرد که این شرکت با شرکت مایکروسافت وارد همکاری خواهد شد. در واقع اولویت اول فنلاندی‌ها تولید گوشی بر پایه سیستم عامل ویندوزفون بود و یکی از دلایل تعطیلی سیستم عامل میگو، فشارهای مایکروسافت بر تمرکز بر روی سیستم عامل ویندوزفون بود.

 

 


استفان الوپ در کنار مدیرعامل مایکروسافت، استیو بالمر
استفان الوپ در کنار مدیرعامل مایکروسافت، استیو بالمر


با اعلام همکاری مایکروسافت و نوکیا، کاربران این شرکت نسبت به سیمبین ناامید شدند و آمار فروش شرکت فنلاندی با کاهش بسیار زیادی مواجه شد. از بین رفتن 1800 شغل در سال 2010، اخراج 4000 کارمند در سال 2011 و اخراج 4000 کارمند دیگر (برای تولید گوشی در کشورهای آسیایی) همه نشان از سقوط شرکت نوکیا داشت. برای متوجه شدن سقوط نوکیا می‌بایست به آمار رتبه بندی برندها توجه کنیم؛ در سال 2009 برند نوکیا در جایگاه 5 جهان قرار داشت ولی در سال 2014 به جایگاه 98 برترین برندهای دنیا رسید.
حتی سری پرچم دار لومیا با سیستم عامل ویندوزفون نیز نتوانست فوق العاده موفق عمل کند و در طی کاهش سود این شرکت فنلاندی، سهام این شرکت با کاهش بسیار زیادی مواجه شد و ضرری معادل 1.3 میلیارد دلار به شرکت نوکیا وارد کرد و این شرکت 10.000 نفر از کارمندان خود را اخراج کرد. حتی در آن دوران نخست وزیر فنلاند نیز نسبت به نوکیا ناامید شده بود و از هر کمک مالی دولتی به این شرکت دریغ کرد.
فروش بخش موبایل به مایکروسافت
در سال 2013 پرچم داران لومیا و سری گوشی‌های ارزان قیمت آشا با اینکه به طور نسبی موفق عمل کرده بودند ولی باز هم موفق به جبران ضرر دو سال قبل شرکت نوکیا نبودند و درنهایت شرکت نوکیا که مدتی تحت تأثیر ایده‌های مایکروسافت قرار گرفته بود، در آوریل 2014 بخش گوشی‌های موبایل خود را به قیمت 5.44 میلیارد یورو به این شرکت فروخت و گوشی های نوکیا  جای خود را به Microsoft Mobile دادند. در ادامه تصویری از مقر اصلی نوکیا تا قبل از فروخته شدن بخش موبایل به مایکروسافت مشاهده می‌کنیم.


سال‌های گذشته و تمرکز روی بخش‌های زیرساختی

 


سال‌های گذشته و تمرکز روی بخش‌های زیرساختی
شرکت نوکیا پس از فروش بخش موبایل خود به مایکروسافت تمام تمرکز خود را روی بخش‌های زیرساختی همچون شبکه و مخابرات گذاشت. این شرکت در سال 2013 تمام سهام زیمنس (Siemens) را در شرکت Nokia Siemens Network به قیمت 2.2 میلیارد دلار خریدند و زیرمجموعه جدیدی تحت عنوان Nokia Solutions and Networks به وجود آوردند که این زیرمجموعه نیز بعدها با نام Nokia Networks به فعالیت خود ادامه داد. سال‌های بعد به دلیل همین توجه به بخش‌های زیر ساختی درآمد شرکت فنلاندی به میزان بسیار زیادی افزایش یافت.
در سال 2014 با افزایش میزان درآمد شرکت نوکیا، نخستین تلاش‌ها برای بازسازی برند آغاز شد. مدیر بخش Nokia Technologies، آقای رمزی هایداموس (Ramzi Haidamus) این عقیده را داشت که این شرکت می‌بایست هویت خودش را با طراحی و تولید محصولات عالی پس بگیرد. اولین تلاش این شرکت برای تحقق این امر، تبلت N1 با سیستم عامل اندروید بود که با همکاری شرکت Foxconn (فاکسکان) ساخته شد.

 


Nokia OZO
Nokia OZO


دوربین واقعیت مجازی و 360 درجه‌ای Nokia OZO از محصولات بعدی این شرکت در این استراتژی جدید بود که البته دوربین OZO با قیمتی بالا مخصوص کاربران حرفه‌ای عرضه شده بود.


پلتفرم مسیریابی Nokia Here
Nokia Here


پلتفرم مسیریابی Nokia Here یکی از تلاش‌های این شرکت برای سلطه بر بازار نرم افزار بود که با این حال در سال 2015 این سرویس به قیمت 2.8 میلیارد یورو به کنسرسیوم (Consortium؛ ائتلاف دو یا چند نفر یا شرکت یا...) شرکت‌های خودروسازی بی ام دابلیو (BMW)، گروه دایملر آگ (Daimler AG) و گروه فولکس واگن (Volkswagen Group) فروخته شد.


شبکه 5G

شبکه 5G


شرکت نوکیا از آغاز شروع به کار همواره به عنوان یکی از شرکت‌های بزرگ مخابراتی شناخته شده است. این شرکت پس از فروش بخش موبایل خود، با تمرکز بیش‌تری سراغ محصولات شبکه و مخابرات قدم برداشته است که یکی از این گام‌ها در جهت توسعه‌ی شبکه‌ی 5G بوده است.
شرکت مخابراتی فرانسوی آلکاتل لوسنت (Alcatel Lucent) توسط شرکت فنلاندی به قیمت 15.6 میلیارد دلار خریداری شد تا این شرکت بتواند بیش از گذشته بخش تحقیق و توسعه‌ی 5G خود را توسعه و گسترش دهد. پس از این خرید، بل لبز یا Bell Labs (بخش تحقیق و توسعه‌ی آلکاتل) و همچنین گوشی‌های موبایل برند آلکاتل (Alcatel Mobile) نیز به مالکیت نوکیا درآمدند.
در سال 2016 شرکت فنلاندی از اولین شبکه‌ی کامل 5G پرده برداشت. اولین اتصال این شبکه در شهرستان اولو (Oulu) فنلاند در فوریه‌ی سال 2017 برقرار شد که با استفاده از تجهیزات ساخته شده توسط Intel (اینتل) و پشتیبانی شرکت Verizon (ورایزن) و با مجوز 5GTF فعالیت خودش را آغاز کرد.
علاوه بر این در سال 2018 این شرکت با بزرگ‌ترین اپراتور مخابراتی ژاپن، NTT Docomo قراردادی به امضا رساند که طبق این قرارداد نوکیا می‌بایست تا سال 2020 شبکه‌ی بی سیم 5G را پیاده سازی کند.


آغاز به کار HMD Global

آغاز به کار HMD Global


خریداری بخش تولید موبایل شرکت مایکروسافت توسط شرکت اچ ام ادی گلوبال از مهم‌ترین اتفاقات سال‌های اخیر است که باعث شده برند نوکیا به بازارهای عمومی بازگشت داشته باشد. در سال 2016 شرکت فنلاندی HMD Global توسط جان فرانکویس باریل (Jean Francois Baril)، مدیر سابق شرکت نوکیا تأسیس شده است.
پس از این اتفاق شرکت Nokia نیز به سرعت قراردادی با HMD Global منعقد کرد و اچ ام دی گلوبال را به عنوان تولیدکننده‌ی اسمارت فون با برند نوکیا معرفی کرد.
بر اساس قرارداد شرکت Nokia با HMD Global گوشی‌های این برند با همکاری شرکت Foxconn (فاکسکان) ساخته می‌شوند. علاوه بر این شرکت اچ ام دی گلوبال اجازه‌ی دسترسی به تمامی نرم افزارها و پتنت های گوشی های نوکیا  خواهد داشت. پتنت به معنای ثبت اختراع می‌باشد.
گوشی Nokia 6 با سیستم عامل اندروید، نخستین محصول این همکاری بود که از آن در ژانویه سال 2017 رونمایی شد. محصولات بعدی که در کنگره‌ی جهانی موبایل بارسلون معرفی شدند گوشی‌های Nokia 3 و Nokia 5 نام داشتند. شرکت HMD پس از خریداری بخش موبایل مایکروسافت، محصولات بسیار زیادی را تولید و روانه بازار کرده است که این امر نشان دهنده این است که این شرکت تصمیمی جدی برای بازسازی و احیای برند نوکیا در بازار اسمارت فون دارد. با ما همراه باشید تا نگاهی به برترین گوشی های نوکیا  در دو سال گذشته نگاهی بیاندازیم.


برترین گوشی های نوکیا  در سال 2019


Nokia 9 PureView

گوشی Nokia 9 PureView


گوشی Nokia 9 PureView در فوریه 2019 معرفی و روانه بازار شده است. این گوشی جدیدترین پرچم دار برند نوکیا می‌باشد و ویژگی‌های پیشرفته‌ای دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد ولی مهم‌ترین ویژگی گوشی Nokia 9 PureView دوربین اصلی 5 لنزه آن است که یک رکورد در میان اسمارت فون ها به حساب می‌آید و تاکنون در هیچ گوشی موبایلی از این تعداد لنز در ماژول دوربین استفاده نشده است.


مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی Nokia 9 PuraView
•    صفحه نمایش 5.99 اینچی با رزولوشن 1440 در 2880 پیکسل و نسبت 18:9
•    حافظه داخلی 128 گیگابایتی با رم 6 گیگابایتی
•    دوربین اصلی با پنج لنز مجزای 12 مگاپیکسلی
•    دوربین سلفی 20 مگاپیکسلی
•    سیستم عامل اندروید 9.0 (Pie)؛ اندروید One
•    تراشه کوالکام اسنپدراگون 845 با سی پی یو (CPU) 8 هسته‌ای (4 تا 2.8 گیگاهرتزی کریو 385 گلد + 4 تا 1.7 گیگاهرتزی کریو 385 سیلور)
•    پردازنده گرافیکی (GPU) آدرنو 630
•    حسگر اثر انگشت در زیر صفحه نمایش در حالت پنهان
•    باتری غیرقابل تعویض لیتیوم پلیمر با ظرفیت 3320 میلی آمپر ساعت

 


Nokia 6.2

 


 نوکیا 6.2


 گوشی هوشمند نوکیا 6.2 در سپتامبر 2019 توسط شرکت اچ ام دی گلوبال معرفی و در تاریخ اکتبر 2019 به بازار عرضه شده است.


مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی Nokia 6.2
•    صفحه نمایش 6.3 اینچی با رزولوشن 1080 در 2280 پیکسلی و نسبت 19:9
•    32 گیگابایت حافظه داخلی + 3 گیگابایت رم / 64 گیگابایت حافظه داخلی + 4 گیگابایت رم / 128 گیگابایت حافظه داخلی + 4 گیگابایت رم
•    دوربین اصلی سه گانه: 16 مگاپیکسلی wide با f/1.8 + 8 مگاپیکسلی ultrawide با f/2.2 + 5 مگاپیکسلی با حسگر عمق تصاویر
•    دوربین سلفی 8 مگاپیکسلی
•    سیستم عامل اندروید 9.1 (Pie)؛ اندروید One
•    تراشه کوالکام اسنپ دراگون 636 + سی پی یو هشت هسته‌ای (4 تا 1.8 گیگاهرتزی کریو 260 گلد + 4 تا 1.6 گیگاهرتز کریو 260 سیلور)
•    پردازنده گرافیک (GPU) آدرنو 509
•    حسگر اثر انگشت در قسمت پشتی گوشی
•    باتری غیرقابل تعویض لیتیم پلیمر با ظرفیت 3500 میلی آمپر ساعت

 


Nokia X71


Nokia X71


اسمارت فون میان رده Nokia X71 در 2 آوریل 2019 (13 فروردین 1398) توسط شرکت اچ ام دی معرفی و در همان تاریخ روانه بازار شده است.


مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی Nokia X71
•    صفحه نمایش 6.39 اینچی با رزولوشن 1080 در 2316 پیکسلی
•    6 گیگابایت رم + 128 گیگابایت حافظه داخلی
•    دوربین اصلی سه گانه: 48 مگاپیکسلی Wide با گشودگی دیافراگم f/1.8 + 8 مگاپیکسلی ultrawide + 5 مگاپیکسلی حسگر عمق تصاویر با گشودگی دیافراگم f/2.4
•    دوربین سلفی 16 مگاپیکسلی با گشودگی دیافراگم f/2.0
•    سیستم عامل اندروید 9.0 (Pie)؛ اندروید One
•    تراشه کوالکام اسنپدراگون 660 + سی پی یو هشت هسته‌ای (4 تا 1.8 گیگاهرتز کریو 260 + 4 تا 2.2 گیگاهرتز کریو 260)
•    پردازنده گرافیکی (GPU) آدرنو 512
•    حسگر اثر انگشت در بخش پشتی گوشی
•    باتری غیرقابل تعویض لیتیم پلیمر با ظرفیت 3500 میلی آمپر ساعت

 


Nokia 8.1 (X7)


 Nokia 8.1 یا  Nokia X7


اسمارت فون میان رده Nokia 8.1 یا همان Nokia X7 در دسامبر 2018 توسط شرکت HMD معرفی و در همان زمان روانه بازار شده است.


از مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی Nokia 8.1 (Nokia X7)
•    صفحه نمایش 6.18 اینچی با رزولوشن 1080 در 2280 پیکسلی و نسبت 19:9
•    حافظه داخلی 64 گیگا بایت+ 4 گیگابایت رم / حافظه داخلی 64 گیگابایتی + 6 گیگابایت رم / حافظه داخلی 128 گیگابایتی + 6 گیگابایت رم
•    دوربین اصلی دوگانه: 12 مگاپیکسلی + 13 مگاپیکسلی
•    دوربین سلفی 20 مگاپیکسلی با گشودگی دیافراگم F/2.0
•    سیستم عامل اندروید 9.1 (Pie)؛ اندروید One
•    تراشه کوالکام اسنپدراگون 710 + سی پی یو هشت هسته‌ای (2 تا 2.2 گیگاهرتزی کریو 360 گلد + 6 تا 1.7 گیگاهرتزی کریو 360 سیلور)
•    پردازنده گرافیکی (GPU) آدرنو 616
•    حسگر اثر انگشت در قسمت پشتی گوشی
•    باتری غیرقابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت 3500 میلی آمپر ساعت

 


Nokia X6 2018 (6.1 Plus)


Nokia X6 یا Nokia 6.1 Plus


شرکت اچ ام دی در جولای 2018 گوشی میان رده Nokia X6 یا Nokia 6.1 Plus را معرفی و در آگوست 2018 به بازار عرضه کرد. نوکیا ایکس 6 برای نخستین بار در سال 2009 عرضه شد حال بار دیگر شرکت HMD این محصول را در کنار دیگر گوشی‌های کلاسیک همچون 3310 و 8110 دوباره احیا کرده است.


مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی Nokia X6 2018 یا Nokia 6.1 Plus
•    صفحه نمایش 5.8 اینچی با رزولوشن 1080 در 2280 پیکسلی و نسبت 19:9
•    حافظه داخلی 32 گیگابایت + 4 گیگابایت رم / حافظه داخلی 64 گیگابایت + 4 گیگابایت رم / حافظه داخلی 64 گیگابایت + 6 گیگابایت رم
•    دوربین اصلی دوگانه: 16 مگاپیکسلی با گشودگی دیافراگم f/2.0 + 5 مگاپیکسلی با گشودگی دیافراگم f/2.4
•    دوربین سلفی 16 مگاپیکسلی با گشودگی دیافراگم f/2.0
•    سیستم عامل اندروید 8.1 (اوریو) برنامه ریزی شده جهت ارتقا به اندروید 9.0 (Pie)؛ اندروید One
•    تراشه کوالکام اسنپدراگون 636 + سی پی یو هشت هسته‌ای (4 تا 1.8 گیگاهرتز کریو 260 گلد + 4 تا 1.6 گیگاهرتز کریو 260 سیلور)
•    پردازنده گرافیکی (GPU) آدرنو 509
•    حسگر اثر انگشت در قسمت پشتی گوشی
•    باتری غیرقابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت 3060 میلی آمپر ساعت

 


لوگو و شعار معروف Connecting People شرکت نوکیا


 

لوگو و شعار معروف Connecting People شرکت نوکیا


نوکیا از قدیمی‌ترین شرکت‌های حاضر در بازار بورس Helsinki است که با فراز و نشیب‌های بسیار زیادی در طی سالیان فعالیت خود مواجه شده است. برند این شرکت به علت ظهور شرکت اچ ام دی گلوبال و همچنین فعالیت در بخش اینترنت اشیاء و زیرساخت‌های مخابراتی و شبکه با رشد بسیار خوبی در این چند سال گذشته همراه بوده است.
 برند این شرکت در سال 2017 در جایگاه 188 ام (با 147 پله صعود) برترین برندهای دنیا قرار گرفت. ارزش این شرکت فنلاندی در سال اوج خود به 110 میلیارد دلار می‌رسید که پس از سقوط در ابتدای دهه 2020 ارزش این شرکت در سال 2014 به 6.28 میلیارد دلار کاهش یافت؛ ولی در آخرین آمار منتشر شده ارزش برند نوکیا 26.07 میلیارد دلار تخمین زده شده است.


 

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 2

آخرین محصولات

خرید  باتری اصلی موبایل و شارژر اصلی و کابل
خرید شارژر کابل اصلی ایفون

برای اطلاع از آخرین تخفیف ها و جدید ترین کالاها عضو شوید